Kalamaksaõlile hakati tähelepanu pöörama juba 18.
sajandi teisel poolel, kui Inglise arst Percival soovitas seda reumaatiliste
valude puhul. 1853. a. leiutas Norra apteeker P. Möller kalamaksaõli
puhastamise uue meetodi, mille tulemusena sai kalamaksaõli parema
maitse ja välimuse.
Tänapäeval on inimeste toitumisharjumused muutunud, süüakse
liigselt loomse päritoluga rasvast toitu. Samas on puudus asendamatutest
rasvhapetest ehk nn. oomega-3-rasvhapetest, mida looduses toodab fütoplankton.
Oomega-3-rasvhappeid peame (eriti väikelapsed ja vanemad inimesed)
saama toiduga, parimaks allikaks on rasvarikkad meresaadused. Oomega-3-rasvhapped
ongi tegelikult kalamaksaõli tähtsaimad komponendid seni üldtuntud
D- ja A-vitamiini kõrval.
Oleme harjunud, et kalamaksaõli tuleb anda vaid väikelastele,
sest oomega-3-rasvhapped on vajalikud lapse aju, närvisüsteemi
ja nägemise arenguks. Looteeas saabki laps kõike vajalikku ema
verest. Kuid tegelikult on see ainult poolik tõde. Edaspidises elus
peaksid kõik inimesed saama oomega-3-rasvhappeid toiduga, need on
vajalikud kõikidele inimestele. Oluline roll on kalamaksaõlil
südame ja veresoonkonna haiguste ennetamisel ja ravis. Lisades kala
või kalamaksaõli igapäevasele toidule, saab vähendada
riski haigestuda südamehaigustesse. Neid tõdesid kinnitavad
praegused teaduslikud uuringud. Kalamaksaõli parandab vereringet,
tugevdab veresoonte seinu, muutes need elastsemaks, takistab trombide moodustumist,
alandab triglütseriinide taset ning vererõhku (eriti suitsetavatel
inimestel) ja suurendab nn. hea kolesterooli hulka, olles oluline infarkti
profülaktikas. Kalamaksaõlil on põletikuvastane toime,
mille tõttu väheneb hommikune liigesejäikus, valulikkus
ja turse reumatoidartriiti põdevatel inimestel.
Et saada igapäevaselt vajalik 1 g oomega-3-rasvhappeid, tuleks
süüa 50 g lõhet või 330 g krevette või 25
g heeringat või 500 g turska. Kes meist aga seda teeb? Hoopis lihtsam
ja taskukohasem on kasutada kalamaksaõli. Soovitatav 1 teelusikatäis
kalamaksaõli päevas annab vajaliku oomega-3-rasvhapete ning
D- ja A-vitamiini koguse. Vitamiin D on vajalik kaltsiumi imendumiseks,
aidates ära hoida luude hõrenemist, vitamiin A on oluline nägemisprotsessis.
Ei maksa peljata ka lapsepõlvest tuntud kalamaksaõli ebameeldivat
maitset, sest tänapäeval müügil olev õli on
puhta ja värske maitsega. Saadaval on ka sidrunimaitseline kalamaksaõli
ja kalamaksaõli-kapslid.
Saadaval kõigis hästivarustatud apteekides.
Tarvitades kalamaksaõli, säilitate hea tervise pikkadeks eluaastateks!