Kalamaksaõli ja meie tervis

 

Kalamaksaõlile hakati tähelepanu pöörama juba 18. sajandi teisel poolel, kui Inglise arst Percival soovitas seda reumaatiliste valude puhul. 1853. a. leiutas Norra apteeker P. Möller kalamaksaõli puhastamise uue meetodi, mille tulemusena sai kalamaksaõli parema maitse ja välimuse.
Tänapäeval on inimeste toitumisharjumused muutunud, süüakse liigselt loomse päritoluga rasvast toitu. Samas on puudus asendamatutest rasvhapetest ehk nn. oomega-3-rasvhapetest, mida looduses toodab fütoplankton. Oomega-3-rasvhappeid peame (eriti väikelapsed ja vanemad inimesed) saama toiduga, parimaks allikaks on rasvarikkad meresaadused. Oomega-3-rasvhapped ongi tegelikult kalamaksaõli tähtsaimad komponendid seni üldtuntud D- ja A-vitamiini kõrval.
Oleme harjunud, et kalamaksaõli tuleb anda vaid väikelastele, sest oomega-3-rasvhapped on vajalikud lapse aju, närvisüsteemi ja nägemise arenguks. Looteeas saabki laps kõike vajalikku ema verest. Kuid tegelikult on see ainult poolik tõde. Edaspidises elus peaksid kõik inimesed saama oomega-3-rasvhappeid toiduga, need on vajalikud kõikidele inimestele. Oluline roll on kalamaksaõlil südame ja veresoonkonna haiguste ennetamisel ja ravis. Lisades kala või kalamaksaõli igapäevasele toidule, saab vähendada riski haigestuda südamehaigustesse. Neid tõdesid kinnitavad praegused teaduslikud uuringud. Kalamaksaõli parandab vereringet, tugevdab veresoonte seinu, muutes need elastsemaks, takistab trombide moodustumist, alandab triglütseriinide taset ning vererõhku (eriti suitsetavatel inimestel) ja suurendab nn. hea kolesterooli hulka, olles oluline infarkti profülaktikas. Kalamaksaõlil on põletikuvastane toime, mille tõttu väheneb hommikune liigesejäikus, valulikkus ja turse reumatoidartriiti põdevatel inimestel.
Et saada igapäevaselt vajalik 1 g oomega-3-rasvhappeid, tuleks süüa 50 g lõhet või 330 g krevette või 25 g heeringat või 500 g turska. Kes meist aga seda teeb? Hoopis lihtsam ja taskukohasem on kasutada kalamaksaõli. Soovitatav 1 teelusikatäis kalamaksaõli päevas annab vajaliku oomega-3-rasvhapete ning D- ja A-vitamiini koguse. Vitamiin D on vajalik kaltsiumi imendumiseks, aidates ära hoida luude hõrenemist, vitamiin A on oluline nägemisprotsessis. Ei maksa peljata ka lapsepõlvest tuntud kalamaksaõli ebameeldivat maitset, sest tänapäeval müügil olev õli on puhta ja värske maitsega. Saadaval on ka sidrunimaitseline kalamaksaõli ja kalamaksaõli-kapslid.
Saadaval kõigis hästivarustatud apteekides.
Tarvitades kalamaksaõli, säilitate hea tervise pikkadeks eluaastateks!