Nõgese liigirohkest perekonnast kasvavad Eestis madalakasvuline
raudnõges ja kõrvenõges. Väikeste roheliste õite
ja kõrvekarvadega kõrvenõges kasvab kuni 1,5 m kõrgeks
ja on meil laialt levinud. Teda võib näha teeservadel, niiskes
metsas ja põõsastikus, umbrohuna aedades. Kuigi kõrvenõges
on oma laiutavalt vohava kasvu ja kõrvetavate omaduste tõttu
põlatud taim, leidub selle lehtedes rohkesti aineid, millel on tervistav
väärtus.
Kõrvenõgese lehed sisaldavad rikkalikult C-vitamiini, aga
ka karotiini ja karotinoide, B2- ja K-vitamiini ning pantoteenhapet. Lisaks
vitamiinidele leidub nõgeselehtedes fütontsiide, eeterlikke
õlisid, parkaineid ja teisi ühendeid. Rohkesti on mikroelemente:
vaske, rauda, vanaadiumi, magneesiumi jt.
Ravi otstarbeks kogutakse taime õitsemise ajal noori lehti, kuid
kasutatakse ka õisi, seemneid ja juuri. Kuivatatud lehtedest valmistatakse
tõmmist 3 spl. peenestatud lehti 2 klaasi keeva vee kohta,
lastakse seista jahtumiseni ja juuakse päeva jooksul mitu korda. Kasutatakse
ka piiritusega valmistatud nõgeselehtede ekstrakti, mida tuleb hoida
valguse eest varjus. Nõgeseleheteed võib valmistada ka koos
teiste droogidega. Näiteks sobivad nõgeselehed kokku piparmündi,
maasikalehtede, arooniaga jne. Tee valmistamise võimalusi on palju.
Nõgeselehti tõmmise, ekstrakti või teena kasutatakse
kehvveresuse, kevadväsimuse, madala vererõhu ja ateroskleroosi
puhul, samuti söögiisu ergutajana. Nõgeseteed sobib tarvitada
köha ja bronhiidi korral, seedehäirete raviks. Ka sapi- ja kusepõiehaiguste
ning sapikivide puhul, samuti uriini teket soodustava vahendina on nõgeseteest
kasu.
Nõgeselehtedel on K-vitamiini sisalduse tõttu verejooksu takistav
toime. Nõgeseekstrakt ja -tõmmis soodustavad mädaste
nahahaavade paranemist ning kahjustatud naha taastumist, samuti on abi naha
sügelemise ja ekseemi korral. Nõgeseteega pesemine on hea juuste
väljalangemise vastu.
Nõgese esimesed kevadel tärkavad lehed on suurepäraseks
lisandiks toidulauale. Peenestatud lehtedest ja lihapuljongist valmistatud
supp keedetud muna ja muude täiendustega on maitsev ja vitamiinirikas
kevadine toit. Ka mitmesugustele salatitele sobib lisada nõgeselehti.
Nõgese kasutamisest nii raviks kui ka toitude rikastajana tuleb hoiduda
rasedatel, kõrge vererõhu puhul ja väga kiire verehüübimise
korral.
ANU KASK