Paprika ehk punapipar on Kesk- ja Lõuna-Ameerikast pärit
taim. Kolumbus, kes oma merereisil jõudis India asemel Ameerikasse,
tõi Haitilt kaasa paprikakaunu. Varsti hakati seda taime kasvatama
ka Euroopas, eelkõige Türgis ja Balkanil. Sellest on tulenenud
ka paprika vanem nimetus türgi pipar.
Paprikat liigitatakse kahte suurde rühma: kibepipar, mida kasutatakse
maitseainena, ja köögiviljana kasvatatav maguspipar, millest valmistatakse
mitmesuguseid salateid ning lisandeid liha- ja kalatoitudele. Paprika piklikud
(525 cm) viljad, mida rahvapäraselt nimetatakse kaunadeks ja
mis teadusliku terminoloogia järgi on ebamarjad, on mitut värvi:
rohelised, kollased, punased, tumelillad jne. Et paprika on troopikataim,
siis meil tuleb seda kasvatada kasvuhoones või kile all. Paprikat
on kasvatatud ka toas potilillena.
Paprika viljad on rikkad mitmesuguste inimesele vajalike ainete poolest.
Eriti tähtsal kohal nende seas on C-vitamiin, mille sisaldusega on
paprika köögiviljade hulgas esikohal ja seda suure edumaaga teiste
ees. Arvestades täiskasvanud inimese C-vitamiinivajaduseks päevas
6070 mg, tuleks süüa selle rahuldamiseks umbes 50 g paprikat.
Peale selle on punapipras rohkesti karotiini, vähemal määral
ka B1- ja B6-vitamiini, foolhapet ning E-vitamiini, samuti mineraalaineid
(kaaliumi, fosforit, rauda jt.). Paprika viljad sisaldavad iseloomuliku
maitsega kapsaitiini, mida eriti rohkesti on kibepipras. See alkaloid annabki
kibepiprale väga terava ja kibeda maitse.
Punapipart kui väga vitamiinirikast ja maomahla eritust stimuleerivat
aedvilja on soovitatav kasutada organismi kurnatuse korral pärast rasket
haigust, kevadväsimuse ja kehvveresuse puhul. Paprika lisamine toidule
tõstab söögiisu ja leevendab vitamiinidefitsiiti. Ateroskleroosi
ja kõrge vererõhu korral aitab paprika vähendada vere
kolesterooli hulka. Ka väikeste juusveresoonte ehk kapillaaride hapruse
puhul aitab paprika neid tugevdada. Rahvameditsiinis on kibepipra kaunad
olnud kasutusel viinaleotisena pipranapsi näol seedehäirete
kõrvaldamiseks ja välispidiselt reumaatiliste liigesevalude
leevendamiseks. Kibepipart kasutatakse salvide, mikstuuride ja teiste preparaatide
koostises välispidiste ravimite valmistamisel.
Kibepipar on vastunäidustatud haavandtõve, ägeda ja kroonilise
gastriidi ja soolepõletike, samuti maksa ja sapipõie hädade
ning neeruhaiguste korral. Neid haigusi põdevatel inimestel kasutada
ka punapipart ettevaatlikult ja ainult väheses koguses.
ANU KASK