Magusaviljaline õunapuu

Igas koduaias peaks kasvama vähemalt üks magusate viljadega õunapuu. Vanades taluaedades oli see ikka nii.
Tänapäeval on magusate õunte kasvatamise võimalused väiksemad. Puukoolid paljundavad neid vähe, sest magusad õunasordid on sageli haigustele vastuvõtlikumad, tagasihoidlikuma saagikusega, hilisema kandeaja algusega ning alati ei ole nad vastupidavad pakasele. Nõudlus nende järele on aga suur. Eriti meeldivad need lastele ja vanematele inimestele. Neid eelistatakse tihti ka tervislikel põhjustel, sest osa inimesi ei saa süüa palju happeid sisaldavaid õunu.
Muretseda tuleks vanemaid ja ammu proovitud sorte. “Tallinna pirnõun” oli populaarne ja nõutud sort. Ka “Martsipani” kasvatati varem palju rohkem kui praegu. Lihtsam on nendel, kes oskavad pookida ja silmastada. Saab ju vastupidavate sortide, näiteks “Antoonovka”, “Sügisjooniku” jt. võrasse pookida soovitud magusamaitselisi sorte.
“Tallinna pirnõun” on üks meie vanemaid õunasorte. Esmakordselt on seda sorti kirjeldatud juba 1794. aastal.Vili on keskmise suurusega, väga magus, ülevalminult muutub jahuseks. Valmib augustis ja säilib nädalapäevad. Üldiselt külmakindel sort. Parimad tolmuandjad on “Valge klaarõun”, “Paide taliõun” ja “Liivi sibulõun”.
“Martsipani” istikuid on puukoolidest vähesel määral saada ka praegu. Õuna põhivärvus on rohekaskollane, päikesepoolne külg on karmiinpunane, tumedamate triipudega. Viljaliha mahlakas, suhkrumagus, meeldiva martsipanimaitsega. Viljad valmivad septembri algul ja säilivad paar nädalat. Sort on kärntõvele vastuvõtlik. Parimad tolmuandjad on “Valge klaarõun” ja “Krügeri tuviõun”.
“Sõstraroosa” on suure külmakindluse ja ilusa välimusega. Vili on keskmise suurusega, ümmargune, põhivärvuselt kollakasvalge, mahlane. Meeldiva magemagusa maitsega sügisõun. Vili valmib septembri keskpaiku ja säilib üle kuu. Külmakindel. Parimad tolmuandjad on “Liivi kuldrenett” ja “Sügisjoonik”.
“Tiina” on aretatud Polli katsebaasis. Vili on suuruselt üle keskmise, rohekaskollane, päikesepoolselt küljelt kaetud vaarikapunaste laialivalguvate triipudega. Magusamaitseline sügisõun. Vili valmib septembri lõpul ja säilib jaanuarini. Talvekindlus keskmine ja parimad tolmuandjad on “Talvenauding”, “Tellissaare” ja “Tartu roosõun”.
Magusamaitselistest õuntest kasvatatakse Eestis vähesel määral veel “Raeda suviõuna”, “Leedu suhkruõuna” ja “Suuremõisa magusat”.
ANTS NÄÄS