Igas koduaias peaks kasvama vähemalt üks magusate viljadega
õunapuu. Vanades taluaedades oli see ikka nii.
Tänapäeval on magusate õunte kasvatamise võimalused
väiksemad. Puukoolid paljundavad neid vähe, sest magusad õunasordid
on sageli haigustele vastuvõtlikumad, tagasihoidlikuma saagikusega,
hilisema kandeaja algusega ning alati ei ole nad vastupidavad pakasele.
Nõudlus nende järele on aga suur. Eriti meeldivad need lastele
ja vanematele inimestele. Neid eelistatakse tihti ka tervislikel põhjustel,
sest osa inimesi ei saa süüa palju happeid sisaldavaid õunu.
Muretseda tuleks vanemaid ja ammu proovitud sorte. Tallinna pirnõun
oli populaarne ja nõutud sort. Ka Martsipani kasvatati
varem palju rohkem kui praegu. Lihtsam on nendel, kes oskavad pookida ja
silmastada. Saab ju vastupidavate sortide, näiteks Antoonovka,
Sügisjooniku jt. võrasse pookida soovitud magusamaitselisi
sorte.
Tallinna pirnõun on üks meie vanemaid õunasorte.
Esmakordselt on seda sorti kirjeldatud juba 1794. aastal.Vili on keskmise
suurusega, väga magus, ülevalminult muutub jahuseks. Valmib augustis
ja säilib nädalapäevad. Üldiselt külmakindel sort.
Parimad tolmuandjad on Valge klaarõun, Paide taliõun
ja Liivi sibulõun.
Martsipani istikuid on puukoolidest vähesel määral
saada ka praegu. Õuna põhivärvus on rohekaskollane, päikesepoolne
külg on karmiinpunane, tumedamate triipudega. Viljaliha mahlakas, suhkrumagus,
meeldiva martsipanimaitsega. Viljad valmivad septembri algul ja säilivad
paar nädalat. Sort on kärntõvele vastuvõtlik. Parimad
tolmuandjad on Valge klaarõun ja Krügeri tuviõun.
Sõstraroosa on suure külmakindluse ja ilusa välimusega.
Vili on keskmise suurusega, ümmargune, põhivärvuselt kollakasvalge,
mahlane. Meeldiva magemagusa maitsega sügisõun. Vili valmib
septembri keskpaiku ja säilib üle kuu. Külmakindel. Parimad
tolmuandjad on Liivi kuldrenett ja Sügisjoonik.
Tiina on aretatud Polli katsebaasis. Vili on suuruselt üle
keskmise, rohekaskollane, päikesepoolselt küljelt kaetud vaarikapunaste
laialivalguvate triipudega. Magusamaitseline sügisõun. Vili
valmib septembri lõpul ja säilib jaanuarini. Talvekindlus keskmine
ja parimad tolmuandjad on Talvenauding, Tellissaare
ja Tartu roosõun.
Magusamaitselistest õuntest kasvatatakse Eestis vähesel määral
veel Raeda suviõuna, Leedu suhkruõuna
ja Suuremõisa magusat.
ANTS NÄÄS