Jõulud on pühad, mida tähistatakse koos pere ja sõpradega. Et oleks pühade ajal kergem, tuleb ettevalmistusi alustada varakult. Avaldame jõulukoogi retsepti. Kook peab olema valmis küpsetatud 4—6 nädalat enne jõule.

Jõulukook
225 g sultana rosinaid, 225 g korinte (väike seemneteta rosin), 225 g rosinaid, 115 g hakitud kivideta musti ploome, 50 g poolitatud suhkrustatud kirsse, 50 g sukaadi, 45 ml (3 spl.) brändit, 225 g jahu, veidi soola, 2,5 ml (½ tl.) riivitud muskaatpähklit, 2,5 ml (½ tl.) kaneeli, 15 ml ( 1 spl.) kakaopulbrit, 225 g võid, 225 g pruuni suhkrut, 4 suurt muna, 1 apelsini või sidruni riivkoor, 50 g jahvatatud mandleid, 50 g hakitud mandleid.
Kaunistuseks: 60 ml (4 spl.) aprikoosimoosi, 450 g martsipani, 450 g valget pumatikatet, 225 g munavalgeglasuuri.
25-cm läbimõõduga koogialus ja 1,5 m kaunistuslinti.
Päev enne koogi küpsetamist panna kõik kuivatatud puuviljad brändisse likku, katta nõu kilega ja jätta ööks seisma. Määrida 20-cm läbimõõduga ümmargune koogivorm võiga ja vooderdada kahekordse küpsetuspaberiga.
Järgmisel päeval kuumutada ahi 170 °C. Sõeluda kaussi jahu, sool, vürtsid ja kakaopulber. Vahustada või suhkruga, kuni segu on hele ja kohev, ning kloppida vähehaaval juurde munad. Lõpuks segada sisse apelsini- või sidrunikoor, jahvatatud ning hakitud mandlid, kuivatatud puuviljad (koos vähese vedelikuga) ja jahusegu.
Tõsta segu ettevalmistatud koogivormi, siluda pealt tasaseks ja koputada õrnalt vastu vormi, et segu vajuks alla ja õhumullid kaoksid. Küpsetada 3 tundi või kuni keskele torgatud peen varras väljatõmmatuna kuivaks jääb. Tõsta koogivorm jahutusrestile ja jätta tunniks jahtuma. Siis lüüa kook ettevaatlikult restile, kuid jätta paber peale, sest see aitab hoida kooki niiskena. Kui kook on jahtunud, siis mähkida tihedalt fooliumisse ja säilitada jahedas kohas. Mahlase koogi saamiseks tuleb 1 kord nädalas torkida kooki nõelaga ja tõsta lusikaga peale 2—3 spl. brändit.
Detsembrikuu kolmandal nädalal on aeg alustada koogi kaunistamist. Aprikoosimoos tuleb soojendada ja suruda läbi sõela. Võtta koogilt paber ja asetada kook koogialusele. Pintseldada üle kuuma aprikoosikattega. Panna koogile peale üks kiht martsipani ja üks kiht pumatikatet. Pigistada munavalgeglasuur koogi ümber alusele. Siduda kaunistuslint ümber.
Pumatikatte ülejääkidest valmistada 12 väikest kristusekrooni lehekest, tordi keskele asetamiseks kelluke ja puistata üle tuhksuhkruga. Veeretada 36 väikest munakest iileksimarjadeks, jätta küpsetuspaberile 24 tunniks kuivama. Kaunistada kook lehtede, marjade ja kellukesega, katta vähese munavalgeglasuuriga.
Töövõtted
PUMATIKASTE. 4 spl. vett, 1 spl. elatiini, 500 g glasuursuhkrut.
elatiin leotada vees ja seejärel sulatada veevannis. Sõeluda kaussi glasuursuhkur ja lisada elatiinisegu. Sõtkuda siledaks taignaks. Mähkida taigen toidukilesse ja hoida nii kuni kasutamiseni.
MARTSIPAN. 350 g jahvatatud mandleid, 175 g tuhksuhkrut, 175 g glasuursuhkrut, 1 dl sidrunimahla, ¼ tl. mandliessentsi, 1 muna.
Sõeluda kaussi jahvatatud mandlid, tuhk- ja glasuursuhkur. Kloppida väikeses kausis kahvliga segamini sidrunimahl, mandliessents ja muna. Kallata kokku ja sõtkuda siledaks massiks. Hoida kilesse mähituna kuni kasutamiseni.
MUNAVALGEGLASUUR. See glasuur kuivab väga kõvaks ja on suurepärane kate kookidele.
2 munavalget, 1 tl. sidrunimahla, 1 tl. glütseriini (soovi korral), 450 g glasuursuhkrut.
Kloppida munavalged, sidrunimahl ja glütseriin kahvliga suures kausis segamini. Sõeluda siis nii palju glasuursuhkrut, et mass muutuks paksuks. Kloppida puulusikaga hulka ülejäänud glasuursuhkur, kuni glasuur moodustab teravad tipud. Hoida tarvitamiseni kiles.
Raamatust “Jõulutoidud”