Jõulud on pühad, mida tähistatakse koos pere ja sõpradega. Et oleks pühade ajal kergem, tuleb ettevalmistusi alustada varakult. Avaldame jõulukoogi retsepti. Kook peab olema valmis küpsetatud 46 nädalat enne jõule.
Jõulukook
225 g sultana rosinaid, 225 g korinte (väike seemneteta rosin), 225
g rosinaid, 115 g hakitud kivideta musti ploome, 50 g poolitatud suhkrustatud
kirsse, 50 g sukaadi, 45 ml (3 spl.) brändit, 225 g jahu, veidi soola,
2,5 ml (½ tl.) riivitud muskaatpähklit, 2,5 ml (½ tl.)
kaneeli, 15 ml ( 1 spl.) kakaopulbrit, 225 g võid, 225 g pruuni
suhkrut, 4 suurt muna, 1 apelsini või sidruni riivkoor, 50 g jahvatatud
mandleid, 50 g hakitud mandleid.
Kaunistuseks: 60 ml (4 spl.) aprikoosimoosi, 450 g martsipani, 450 g valget
pumatikatet, 225 g munavalgeglasuuri.
25-cm läbimõõduga koogialus ja 1,5 m kaunistuslinti.
Päev enne koogi küpsetamist panna kõik kuivatatud puuviljad
brändisse likku, katta nõu kilega ja jätta ööks
seisma. Määrida 20-cm läbimõõduga ümmargune
koogivorm võiga ja vooderdada kahekordse küpsetuspaberiga.
Järgmisel päeval kuumutada ahi 170 °C. Sõeluda kaussi
jahu, sool, vürtsid ja kakaopulber. Vahustada või suhkruga,
kuni segu on hele ja kohev, ning kloppida vähehaaval juurde munad.
Lõpuks segada sisse apelsini- või sidrunikoor, jahvatatud
ning hakitud mandlid, kuivatatud puuviljad (koos vähese vedelikuga)
ja jahusegu.
Tõsta segu ettevalmistatud koogivormi, siluda pealt tasaseks ja koputada
õrnalt vastu vormi, et segu vajuks alla ja õhumullid kaoksid.
Küpsetada 3 tundi või kuni keskele torgatud peen varras väljatõmmatuna
kuivaks jääb. Tõsta koogivorm jahutusrestile ja jätta
tunniks jahtuma. Siis lüüa kook ettevaatlikult restile, kuid jätta
paber peale, sest see aitab hoida kooki niiskena. Kui kook on jahtunud,
siis mähkida tihedalt fooliumisse ja säilitada jahedas kohas.
Mahlase koogi saamiseks tuleb 1 kord nädalas torkida kooki nõelaga
ja tõsta lusikaga peale 23 spl. brändit.
Detsembrikuu kolmandal nädalal on aeg alustada koogi kaunistamist.
Aprikoosimoos tuleb soojendada ja suruda läbi sõela. Võtta
koogilt paber ja asetada kook koogialusele. Pintseldada üle kuuma aprikoosikattega.
Panna koogile peale üks kiht martsipani ja üks kiht pumatikatet.
Pigistada munavalgeglasuur koogi ümber alusele. Siduda kaunistuslint
ümber.
Pumatikatte ülejääkidest valmistada 12 väikest kristusekrooni
lehekest, tordi keskele asetamiseks kelluke ja puistata üle tuhksuhkruga.
Veeretada 36 väikest munakest iileksimarjadeks, jätta küpsetuspaberile
24 tunniks kuivama. Kaunistada kook lehtede, marjade ja kellukesega, katta
vähese munavalgeglasuuriga.
Töövõtted
PUMATIKASTE. 4 spl. vett, 1 spl. elatiini, 500 g glasuursuhkrut.
elatiin leotada vees ja seejärel sulatada veevannis. Sõeluda
kaussi glasuursuhkur ja lisada elatiinisegu. Sõtkuda siledaks
taignaks. Mähkida taigen toidukilesse ja hoida nii kuni kasutamiseni.
MARTSIPAN. 350 g jahvatatud mandleid, 175 g tuhksuhkrut, 175 g glasuursuhkrut,
1 dl sidrunimahla, ¼ tl. mandliessentsi, 1 muna.
Sõeluda kaussi jahvatatud mandlid, tuhk- ja glasuursuhkur. Kloppida
väikeses kausis kahvliga segamini sidrunimahl, mandliessents ja muna.
Kallata kokku ja sõtkuda siledaks massiks. Hoida kilesse mähituna
kuni kasutamiseni.
MUNAVALGEGLASUUR. See glasuur kuivab väga kõvaks ja on suurepärane
kate kookidele.
2 munavalget, 1 tl. sidrunimahla, 1 tl. glütseriini (soovi korral),
450 g glasuursuhkrut.
Kloppida munavalged, sidrunimahl ja glütseriin kahvliga suures kausis
segamini. Sõeluda siis nii palju glasuursuhkrut, et mass muutuks
paksuks. Kloppida puulusikaga hulka ülejäänud glasuursuhkur,
kuni glasuur moodustab teravad tipud. Hoida tarvitamiseni kiles.
Raamatust Jõulutoidud